Изобретателят на мобилния телефон Мартин Купър  е убеден, че напредъкът

...
Изобретателят на мобилния телефон Мартин Купър  е убеден, че напредъкът
Коментари Харесай

Бащата на мобилния телефон: Все още нямам представа какво е TikTok

Изобретателят на мобилния телефон Мартин Купър  е уверен, че напредъкът в мобилните технологии позитивно ще преобрази някои аспекти от живота ни в бъдеще, заяви АП.

Когато Мартин Купър се обажда за първи път от пълен сив първообраз на телефон в Ню Йорк преди 50 години, още няма визия, че голяма част от света ни ще може да бъде побрана в грациозен стъклен екран.

Днес той е оптимистично надъхан и има вяра, че идният прогрес в мобилните технологии може да преобрази живота на всички нас. Заедно с това обаче се тревожи за рисковете, които смарт телефоните слагат за поверителността на информацията и персоналните данни.

„ Най-негативно ми размишление е, че към този момент въобще няма дискретност, тъй като всичко е записано някъде и е налично за оня, който има задоволително мощно предпочитание да го откри “, сподели 94-годишният Купър в диалог с АП в границите на Световното ревю на мобилните технологии в Барселона.

Купър означи и някои други неприятни странични резултати на смарт телефоните и обществените мрежи, като пристрастяването към използването на интернет и удобства достъп на децата до несъответствуващи материали.

Наричайки себе си идеалист и оптимист обаче, Купър се надява напредъкът в мобилните технологии да успее да промени радикално области като образованието и опазването на здравето.

„ С помощта на мобилния телефон и интернет, както и медицинските достижения, можем да преборим заболяванията “, сподели той.
 Мартин Купър
Купър се обажда за първи път от ръчен портативен телефон в Ню Йорк на 3-ти април 1973 година, като за задачата употребява първообраз на устройство, което неговият екип от компанията „ Моторола “ е проектирал в продължение на едвам пет месеца.

Изобретателят употребява първия клетъчен телефон " тухла ", с цел да се обади на своя съперник – Лаборатории „ Бел “. Обаждането дава подтик на революцията в мобилните технологии.

Купър твърди, че „ не е вманиачен по “ типа на актуалните смарт телефони и счита, че в бъдещето ще бъдат „ разпръснати по тялото на индивида “ – може би под формата на датчици, „ които наблюдават жизненоважните ни индикатори нон-стоп “.

Друго негово съмнение е, че човешка сила би могла даже да размени функционалностите на батериите.

„ Човешкото тяло е станция за зареждане, не е ли по този начин? Набавяме си сила, като се храним. Тогава за какво да не сложим датчик на ухото си, захранван от човешкото тяло? “

Но Купър признава, че напредъкът има и тъмна страна – опазването на персоналните данни на децата.

Експертите в Европа, където законите за дискретност на информацията са по-твърдо открити, са обезпокоени от мобилните приложения и цифровите реклами, които наблюдават интензивността на потребителите и по този метод дават информация на голям брой компании.

„ Проблемът ще се реши, само че няма да бъде елементарно “, сподели Купър. „ Има хора, които наблюдават местоположението ви, виждат на кого се обаждате, какво гледате в Интернет, и могат да дадат опрощение за всичко това. “

Използването на смарт телефони от деца също има потребност от повече ограничавания, посочи Купър. Едно от предложенията му е да се основат „ разнообразни типове интернет за другите консуматори “.

Що се отнася до телефона на самия Купър, той твърди, че го употребява единствено с цел да ревизира електронната си поща и да търси информация онлайн, в случай че му се наложи да позволи някой спор.

„ Има доста неща, за които към момента не знам “, сподели той. „ Все още нямам визия какво е TikTok. “
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР